Apa potabila: tot ce trebuie sa stii pentru a te asigura ca apa de la robinet este de calitate
13 noiembrie 2021 in Sfaturi utileApa este substanta fara de care nu putem trai. Ea se gaseste in corpul uman in proportie de aproape 70%, in alimentele pe care le consumam, cu ea spalam tot ceea ce ne inconjoara, realizam treburile casnice si folosim multe produse care sunt confectionate cu ajutorul ei. De aceea, este important ca cea pe care o consumam si folosim sa fie apa potabila, curata, fara impuritati, astfel incat sa organismul nostru si mediul sa nu sufere.
Rolul filtrelor de apa este foarte important deoarece nu ne putem baza doar pe tratarea apei din uzina. Acestea au rolul de a indeparta toate impuritatile pe care apa le poate capata prin intermeduiul conductelor, de la microorganisme, impuritati, chiar si calcar. Nu mai spunem de efectele nocive pe care calcarul le poate avea si asupra obiectelor sanitare din casa noastra, dar si asupra electrocasnicelor care folosesc apa.
In randurile urmatoare vei descoperi toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre apa potabila. Ce valoare trebuie sa aiba pH-ul apei astfel incat sa fie buna pentru consum, ce reprezinta duritatea apei si care sunt intervalele admise, precum si ce statii de filtrare iti poti instala acasa, astfel incat sa te asiguri ca apa de la robinetul tau este potabila si buna pentru consum.
1. Ce este apa potabila?
Apa potabila reprezinta este cea care poate fi folosita pentru consumul uman. Pentru ca apa sa aiba aceasta proprietate, ea nu trebuie sa contina o cantitate foarte mare de impuritati sau microorganisme, deoarece pot dauna sanatatii umane.
Chiar daca apa din reteaua publica pleaca prin conducte ca fiind potabila, pe traseul avut aceasta capata urme de nisip, rugina sau chiar bacterii, influentandu-i astfel calitatea. De aceea este ideal ca, odata ajunsa la robinetul tau, sa mai fie inca o data filtrata, astfel incat sa te asiguri ca este potrivita pentru consum.
Cu ajutorul unor bune sisteme de filtrare, toate impuritatile, precum nisipul, rugina, chiar si clorul, vor putea fi eliminate cu succes. Iar apa va putea fi consumata si folosita fara griji pentru o buna perioada de timp.
2. Ce calitati are apa potabila filtrata?
Statiile de filtrare ocupa un loc din ce in ce mai important in casele tuturor oamenilor, asta pentru ca fiecare isi doreste sa consume o apa curata, potabila, in care sa nu se regaseasca nicio substanta chimica. Este important ca dupa ce faci testul apei, pentru a vedea nivelul pH-ului, al duritatii, precum si al altor elemente, trebuie sa analizezi spatiul disponibil din bucatarie, astfel incat sa iti dai seama ce sistem de filtrare s-ar potrivi mai bine.
Dupa inca o filtrare atenta la robinetul tau, apa va beneficia de o serie de calitati:
-> Odata filtrata, toate substantele chimice, clorul, amoniul si hidrogenul vor disparea din apa. Toate aceste elemente sunt daunatoare corpului uman si sanatatii, drept urmare riscul de contaminare dupa cea de-a doua filtrare este aproape inexistent;
-> Toate mineralele necesare organismului sunt pastrate intr-o cantitate adecvata dupa ce apa mai este inca o data filtrata;
-> Conductele ruginite prin care apa a trecut pana sa ajunga la tine, au influentat culoarea, chiar si gustul apei. Drept urmare, trecuta din nou prin filtru, aceasta va fi curata si numai buna pentru consum.
3. Cum filtrezi apa acasa astfel incat sa devina potabila?
Pentru ca orice apa sa devina potrivita pentru consum, exista trei sisteme de filtrare. In functie de calitatea apei, nevoile tale si spatiul disponibil pentru instalarea unui filtru, te poti ghida dupa un model potrivit.
Prin sistemul clasic de filtrare
Filtrul clasic este cel care reuseste sa transforme apa de la robinet intr-una potabila. Sistemul clasic de filtrare presupune o combinatie de cartuse care ajuta la filtrarea eficienta a apei. Exista sisteme de filtrare cu un cartus, cu doua cartuse sau cu trei, iar in functie de modelul ales, fiecare cartus are atributii diferite.
Unele sunt facute din polipropilena sau dintr-un material tip sita, iar continutul este, de regula, din carbune activ granular. Rolurile lor pot fi diferite, insa cele mai importante sunt legate de filtrarea nisipului si a impuritatilor, dar si de a reduce gustul si mirosul de clor din apa. Cele mai cunoscute branduri sunt cele de la Valrom si Nature Water.
Prin sistemul cu osmoza inversa
Sistemul cu osmoza inversa elimina absolut toate impuritatile apei, atat sarurile, cat si alte elementele chimice daunatoarea corpului uman. Daca locuiesti intr-o zona in care apa de la robinet nu poate fi utilizata in niciun mod, este poluata iar agentii poluati nu sunt foarte usor de indepartat, este necesar sa iti instalezi un astfel de filtru.
Procesul de osmoza inversa poate indeparta toate tipurile de substante chimice sau agenti biologici, astfel incat tu sa te bucuri de o apa potabila buna, iar rata de succes este in jur de 90 - 95%. In plus vei sta fara griji ori de cate ori vei consuma apa.
Prin statiile pentru dedurizare
Statiile pentru dedurizare au fost gandite pentru a preveni, dar si indeparta, depunerile de calcar, magneziu si calciu din apa. Astfel, trecuta prin aceasta statie, apa va fi buna pentru consum, dar si pentru uz casnic.
Duritatea apei ar afecta nu doar corpul uman, ci si electrocasnicele casei, cele care intra in contact cu apa. Pe langa blocajul anumitor sisteme, calcarul le-ar afecta performantele, dar le va creste si consumul. Drept urmare, avand o apa filtrata, in care depunerile de calcar sunt aproape inexistente, acestea vor avea o durata de viata mai mare.
4. pH-ul, duritatea si clorul - principalele caracteristici ale apei
Pe buletinul de analiza a unei ape, principalele valori dupa care trebuie sa te uiti sunt cele ale pH-ului, a duritatii, precum si a clorului existent. Cele trei iti vor spune inca de la inceput daca apa pe care o ai este potrivita pentru consum sau trebuie sa iei masuri in ceea ce priveste calitatea ei.
In randurile urmatoare vei descoperi o serie de informatii specifice pentru fiecare caracteristica in parte, precum si care sunt valorile in care ele trebuie sa se incadreze.
Ce reprezinta pH-ul apei potabile?
Daca nu stiai, pH vine de la prescurtarea termenului „potențialul de Hidrogen” care are legatura cu aciditatea sau bazicitatea unei substante, pe o scara de la 0 la 14. Valoarea unui pH ideal, potrivit pentru sanatatea umana, este 7 - valoarea de la jumatatea scarii de valori fiind neutra, fara niciun caracter acid sau alcalin.
In mod normal, pH-ul apei potabile trebuie sa se incadreze intre 6.5 – 9. Daca pH-ul este 7, inseamna ca apa este considerata neutra si potrivita pentru consum. Indiferent ca este vorba de apa de la robinet, cea cu care ne spalam sau cea din piscina, valoarea pH-ului este foarte importanta. De asemenea, apa de la robinet poate avea diferite valori in functie de diversi factori, printre care si zona in care locuiesti. Apa din locurile in care exista un sol calcaros, de regula este mai alcalina.
Pentru a te asigura ca apa pe care o consumi are un pH potrivit, poti colecta cateva mostre de apa, direct de la sursa dorita. Testarea o poti face cu ajutorul unei solutii indicator de pH, pe care o adaugi direct in mostrele de apa, cu un aparat cu electrozi sau cu o analiza de laborator.
Ce reprezinta duritatea apei potabile?
Duritatea apei potabile este cea mai intalnita problema, deoarece riscul de avea efecte negative asupra corpului uman si a electrocasnicelor pe care le folosesti este foarte mare. Cand spunem duritate ne referim la calcar, un element pe care apa, in mod normal, nu ar trebui sa il contina.
Gradele germane sunt cele care arata duritatea apei. Astfel, exista trei intervale pe care trebuie sa le iei in considerare:
-> Intre 0 si 15 grade, apa este nu este dura
-> Intre 5 si 15 grade, apa are o duritate medie
-> Peste 15 grade, apa este foarte dura.
In momentul in care valoarea trece de 15 grade, apa este extrem de dura si trebuie sa ii acorzi o atentie sporita, pentru ca organismul si electrocasnicele tale sa nu fie afectate. Te poti indrepta catre statiile de dedurizare, create special pentru a preveni depunerile de calcar, care realizeaza acest proces printr-un schimb ionic. Insa, poti apela si la filtrele simple care contin un cartus special doar pentru acest proces. Astfel, vei avea parte de o apa calitativa, curata si potabila.
In ceea ce priveste testarea duritatii, sa stii ca o poti face la un laborator chimic. Acolo vei primi o analiza complexa a apei si asa iti va fi mai usor sa te ghidezi in alegerea sistemului de filtrare necesar.
Ce rol are clorul in apa potabila?
Clorul este un un element chimic care, folosit in cantitati foarte mari, poate fi toxic pentru corpul uman. Cand este inca la uzina de tratare, in apa se adauga o cantitate de clor pentru ca toate microorganismele daunatoare corpului sa fie eliminate. Procesul se numeste clorinare si este unul necesar, insa trebuie respectata concentratia egala de 0.1 mlg – 0.5 mlg/litru de apa. Odata depasita concentratia maxima admisa, apa nu mai este potabila, implicit nu mai poate fi folosita.
Pentru a afla ce concentratie de clor este in apa potabila, poti testa cateva mostre intr-un laborator chimic. In urma acestei actiuni vei primi un buletin de analize cu toate datele necesare si, astfel, vei sti daca este necesar sa instalezi un accesoriu pentru filtrul de apa, cu carbune activ care va indeparta tot clorul din apa si, in plus, ii va imbunatati gustul si mirosul.
5. Tratarea apei potabile din puturi
Apa dintr-un put sau dintr-o fantana are nevoie de aceeasi atentie precum ii este oferita si celei de la robinet. Daca pe cea de la robinet este mai usor sa o verifici la perioade scurte de timp, trebuie sa stii ca pentru cea din put procesul este usor mai dificil, insa nu imposibil. Cu o testare facuta ca la carte, iti va fi mult mai usor sa iti dai seama ce fel de tratament are nevoie, implicit ce fel de sistem de filtrare trebuie sa achizitionezi.
De exemplu, daca pentru realizarea putului nu s-a forat la o adancime foarte mare, instalarea unei statii de osmoza inversa iti va usura viata si iti va garanta ca vei folosi apa potabila in orice moment, indiferent de valorile de contaminare ale apei de la inceput. Iar in cazul in care buletinul de analize al apei este in limite normale, recomandarea specialistilor Shop-einstal ramane in continuare de a filtra si deduriza apa inainte de iesirea de la robinet, pentru a-ti proteja organismul si electrocasnicele care folosesc apa. Aceste filtre se vor instala la hidrofor.
In concluzie, daca iti doresti sa consumi si sa folosesti apa potabila, este important sa nu te bazezi doar pe tratarea ce are loc in reteaua publica. Din cauza conductelor vechi, ruginite, calitatea apei scade foarte mult pana ajunge la robinetul tau, drept urmare trebuie sa ii acorzi o atentie sporita. Nu doar duritatea apei este problematica, ci si cantitatea de clor sau de impuritati. De aceea, filtrarea reprezinta o solutie potrivita pentru a te asigura ca ai apa potabila.
Atunci cand incepi procesul de cautare a unui filtru potrivit, asigura-te ca ai un buletin de analize complex, cu toate valorile exacte, pentru mostre din apa pe care o ai la robinet. Asa iti va fi mult mai usor sa alegi sistemul de filtrare potrivit nevoilor tale.
Sursa foto: Unsplash.com